Deprem afetlerinin çevremizden ayırdığı onbinlerce can, manevi hasar ve ağır tahribatın yanı sıra büyük bir ekonomik tahribatı da vardır. Türkiye’de 2021’in son döneminden itibaren ekonomide yaşananları herkes biliyor ve bu durumun nasıl aşılacağı merak ediliyor.
1999 Marmara depreminden sonra ek vergilerin uygulandığını biliyoruz. Hatta bir kısmı hala hayatımızda ve kamuoyunda yer alan bu ek vergilerin adı “deprem vergisi” olarak bilindiği için 24 yıl boyunca meydana gelen her depremde nerede oldukları sorulmuştur.
prof. Binhan Elif Yılmaz ek vergi kararı öncesi bu konudaki detayları yazıyor. 1999 yılında getirilen vergilerin bütçeye katkısını gösteren bir tablo sunmaktadır.
Kurumlar Vergisi’nin 1999’dan 2023’e kadar toplam vergi gelirleri içindeki oransal değişiminin yüksek olduğu görülürken, uygulamanın yasal dille “makul kapsam” ile karar tarihinden önce uygulandığına da işaret ediliyor.
Kurumlar vergisi mükellefleri ne diyor?
Gelir vergisi mükelleflerini kapsamayan düzenlemede, Türkiye’de yaklaşık 90-100 bin şirketin ek vergi ödeyeceği hesaplanıyor.
Ek vergi alınmayacak istisnalar ve indirimler var ama çok teknik konular var ama dikkat çekici bir kısım var: KKM hesaplarından elde edilen haklardan ek vergi alınmayacak.
Uzmanlar ve vatandaşlar sosyal medyada bu durumu tartışırken,
eleştirmenler olarak
Yönetmelik hakkında bilgi verenler varken,
1999 gibi şirketlerden sonra ek vergilerin şahıslara gelip gelmeyeceği de tartışıldı.
14 Mayıs seçimlerinin halkı bir takım ek vergi yüklerinden koruduğu görüşü gündeme gelirken,
Bireysel başvurularda da vergi artışlarının yapılabileceği düşünülüyor.
Uygulamanın detaylarında vergi uzmanları,
Üretim ve yatırımcılarla ilgili kısmı eleştirirken,
KKM için tanınan istisnalarda ek vergi uygulanmaması,
Para biriminin kaçıştan kaçınmak için inşa edilmiş olabileceğini düşündürdü.
Deprem bölgesindeki şirketlere uygulanmayacak ek vergi düzenlemesinde,
Yorumunuz ne olurdu? Bireyler yakında Özel Bağlantı gibi ek vergiler alacak mı?